top of page
TMM106732.jpg

FAQ over bedrukken

Vragen over bedrukken?

Blijf er niet mee zitten!

Bedrukken: Kop

Wat zijn jullie aanleverspecificaties?

Aanleverspecificaties

Om een optimaal eindresultaat te kunnen behalen zijn er bij het aanleveren van je bestanden een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

Wanneer je een logo wilt laten bedrukken, vragen we je deze aan te leveren als vectorbestand. Met behulp van een vectorbestand kunnen we je een haarscherpe opdruk garanderen. Een vectorbestand is vaak herkenbaar aan één van de volgende extensies: .AI, .EPS of .PDF.

Zorg er voor dat letters en cijfers binnen dit bestand zijn omgezet naar lettercontouren. Wanneer dit niet het geval is zou het namelijk zo kunnen zijn dat het lettertype van de letters en/of cijfers verspringt, en dat willen we voorkomen natuurlijk.

Als je een tekst wilt laten bedrukken, vragen we je om aan te geven in welk lettertype je de tekst zou willen opmaken. Stuur het betreffende lettertype (.ttf bestand) altijd even mee, zodat we vanuit de ontwerpstudio direct voor je aan de slag kunnen gaan.

Om teleurstellingen qua kleur te voorkomen, raden we je aan de kleuren binnen het bestand te refereren aan unieke PMS kleuren. Door te communiceren in PMS-coderingen geven wij jou als klant maximale controle over het uiteindelijke drukresultaat.

​

Verdere informatie over de aanleverspecificaties vind je hier

Hoe en met welke techniek worden de relatiegeschenken en promotionele artikelen bedrukt?

Bedrukkingstechnieken

De relatiegeschenken en promotieartikelen bedrukken wij zelf in onze eigen drukkerij in Leuven. Hier zijn tientallen geavanceerde drukmachines geïnstalleerd. Dankzij goed uitgedachte software is het productieproces voor een groot deel geautomatiseerd. Deze ontwikkeling heeft natuurlijk ook te maken met de tijdgeest. Alles moet sneller, maar ook goedkoper. Het bedrukken van relatiegeschenken en promotieartikelen blijft echter een vak apart. Onze Masters blijven aanwezig voor een kwaliteit check en bediening van de apparatuur.


Elke materiaalsoort vergt een andere bedrukkingstechniek. Wat houdt deze techniek in en hoe wordt jouw relatiegeschenk of promotieartikel bedrukt? Wat is een zeefdruk en wat is doming? Wil je antwoord op deze vragen? Wij informeren je graag. Hieronder vind je foto's van de diverse bedrukkingstechnieken met een korte tekstuele uitleg. Zo krijg je snel een indruk van de verschillende bedrukkingstechnieken op verschillende materiaalsoorten.

Hoe kan ik mijn bestanden (logo) aanleveren?

Bestanden

Na het afronden van je online bestelling, nemen wij contact met je op voor het aanleveren van je logo. Wil je niet wachten? Uiteraard is het ook gewoon mogelijk je bestanden te mailen naar support@merchandisemasters.nl. Vergeet in dit geval niet om je ordernummer te vermelden. Zo kunnen wij je zo snel mogelijk helpen.


Wanneer het bestand groter is dan 5MB, dan kun je het bestand versturen via een externe service zoals wetransfer.com en richt deze dan aan support@merchandisemasters.nl.

Wat is het verschil tussen CMYK, RGB (Hex) en PMS (Pantone)?

CMYK, RGB en PMS

CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Door deze vier kleuren in verschillende hoeveelheden met elkaar te mengen kunnen alle kleuren in het CMYK spectrum worden nagemaakt. De kleuren worden tijdens het drukken pas met elkaar gemengd. Verder is het kleurresultaat van CMYK minder voorspelbaar dan bij PMS.

​

RGB staat voor de drie primaire kleuren, namelijk rood, groen en blauw. RGB is een zogenaamd additief kleurenmodel. Zwart is de basiskleur bij RGB en hierbij worden kleurencomponenten gebruikt om bepaalde kleuren licht toe te voegen. Als al deze RGB kleuren samenkomen ontstaat er wit. RGB wijkt daarom af van subtractieve modellen zoals de CMYK omdat hier juist zwart ontstaat. RGB wordt vooral gebruikt voor beeldschermen van telefoon, televisies, computers, etc.

​

PMS (Pantone Matching System) zijn kleurcoderingen van het bedrijf Pantone. Deze kleuren zijn gestandaliseerde kleuren die van tevoren met inkt worden vermengd tot de juiste kleur. In het Pantone Matching System (PMS) heeft elke kleur een eigen unieke code. Het voordeel van het Pantone-kleurensysteem is dat het universeel is. Je krijgt dus bij elke drukker, waar ook ter wereld, exact dezelfde kleur opdruk, wanneer dit op dezelfde materiaalsoort gedrukt wordt. Dit wil alleen niet zeggen dat de kleuren op alle verschillende drukwerken er exact hetzelfde uit gaat zien. Door verschillende soorten ondergrond of papiersoorten kan er een kleurverschil ontstaan.

​

Hoe weet ik zeker dat het product goed bedrukt wordt?

Digitale drukproef

Je ontvangt na je bestelling binnen 24 uur een digitale drukproef. Dit voorbeeld is in de door jou opgegeven kleuren. Zo laten we je zien hoe jouw bedrukking wordt.


Wil je weten hoe jouw logo staat op een pen, katoenen tas of een ander product? Vraag dan vrijblijvend een gratis digitaal voorbeeld aan. Wij begrijpen dat je graag vooraf wilt zien wat je precies gaat bestellen. Daarom helpen we je graag om jouw idee visueel te maken middels een gratis digitaal ontwerpvoorstel. Zo weet je vooraf precies wat je straks kunt verwachten. Onze ontwerpservice is niet alleen gratis, maar ook geheel vrijblijvend.

Wat is PMS en waarom willen jullie PMS-kleuren weten? 

PMS-kleuren

PMS is een afkorting voor 'Pantone Matching System' en is een wereldwijde standaard voor het communiceren over kleuren in een ontwerp- en productieproces (bijv. tussen grafisch ontwerper, textielleverancier, drukkerij). PMS kleurcoderingen worden uitgegeven door het Amerikaanse bedrijf Pantone en kunnen middels een fysieke Pantone-kleurenwaaier worden vastgesteld en vergeleken. Kleuren op een beeldscherm kunnen weliswaar een indicatie geven van een bepaalde kleur, maar zullen altijd voor een ieder verschillend zijn als gevolg van o.a. beeldschermtype, merk, kleurprofielen, software, persoonlijke instellingen.

Bij de productie op basis van PMS-kleuren is het benaderen ('matchen') van een bepaalde specifieke PMS-kleurcode een belangrijke doelstelling. Door te communiceren in PMS-coderingen van kleuren geven wij jou als klant maximale controle over het uiteindelijke drukresultaat en voorkomen we teleurstellingen achteraf. Wil je maximale zekerheid over drukkleuren? Geef dan altijd vooraf duidelijk de gewenste PMS-kleuren aan ons door.

​

Om de exacte kleur van je bedrukking te kiezen raden wij aan om een fysieke Pantone-kleurenwaaier te gebruiken. Wij kunnen ons voorstellen dat niet iedereen een Pantone-kleurenwaaier voorhanden heeft en daarom kan je als je hier klikt deze waaier digitaal bekijken.

Wat is een pixelbestand en waarom is deze niet geschikt?

Pixelbestand

Pixelbestanden zijn opgebouwd uit vaak miljoenen kleine puntjes die samen een afbeelding vormen. Wanneer je pixelbestanden uitvergroot worden deze puntjes zichtbaar, waardoor de afbeelding snel blokkerig kan worden bij bedrukken of printen. Een pixelbestand kan dus niet oneindig worden uitvergroot met behoud van een optimale kwaliteit.

De tegenhanger van een pixelbestand is een vectorbestand. Een vectorbestand is een tekening die opgebouwd is uit lijnen welke ongeacht hoever je het bestand vergroot of verkleind altijd haar optimale kwaliteit behouden.

Omdat iedereen zijn logo uiteindelijk zo mooi mogelijk op het product wilt hebben staan, zullen wij je in de meeste gevallen vragen een vectorbestand aan te leveren. Een vectorbestand is meestal herkenbaar aan de extensie EPS, PDF of AI. De meest voorkomende pixelbestanden zijn JPG, PNF, GIF en TIFF.

Verdere informatie over de aanleverspecificaties vind je hier.

Hoe kom ik aan een vectorbestand van mijn logo?

Vectorbestand

In veel gevallen beschikt het bedrijf of het persoon die het logo voor je ontwikkeld heeft over het gevectoriseerde bestand hiervan. Probeer het benodigde bestand dus eerst via de weg deze weg te verkrijgen. Misschien heb je dit al eens gedaan voor die ene drukker die de visitekaartjes, het briefpapier of ander huismateriaal heeft geleverd?

Heb je het logo niet als vectorbestand beschikbaar? Geen zorgen. Wij kunnen een pixelbestand natekenen als logo in vectoren. Gewoon gratis!


Voor een bijdrage van â‚¬ 39,95 per logo exclusief BTW krijg je het vectorbestand van ons toegezonden zodat je voor nu en in de toekomst zelf de beschikking hebt over een kwaliteitsbestand van jouw logo.

Bedrukken: Lijst

Bedrukkingstechnieken in woord en beeld

Bedrukken: Tekst
Bedrukken: Projecten
TMM_Tampondruk_edited.jpg

Tampondruk

Bij tampondruk brengt een flexibele, siliconen stempel de inkt over. Deze stempel wordt een ‘tampon’ genoemd. Eerst wordt er een negatief gemaakt van jouw afbeelding of logo. Het negatief wordt op een plaat met een lichtgevoelige laag aangebracht. Dit wordt belicht en de plaat wordt vervolgens in een zuurbad gedompeld. Deze plaat wordt een ‘cliché’ genoemd en wordt tijdens het drukproces voorzien van inkt. De tampon pikt de inkt er van op en drukt dit vervolgens op het artikel. Tampondruk is een bedrukkingstechniek, die vaak gebruikt wordt voor onvlakke artikelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pennen, klokjes of calculators.

bottom of page